Vincents Asylum

2016
– 2018

Loek Grootjans creëerde ter gelegenheid van het Van Goghjaar 2015 een asiel voor Vincent van Gogh, waarin door hem verzamelde sporen van de beroemde schilder worden tentoongesteld. Vincents Asylum stond vanaf 30 maart 2016 op de Markt in Zundert. Daarna ging het op reis langs Museum De Pont (Tilburg), S.M.A.K. (Gent) en BPS 22 (Charleroi) en op Art Rotterdam.

Grootjans heeft jarenlang sporen verzameld van Van Gogh. In de Provènce heeft hij op locaties waar Vincent schilderde monsters genomen en gebotteld. In Zundert heeft hij o.a. zonnebloemen geconserveerd, groenten geweckt uit de moestuin van de familie Van Gogh en water gebotteld uit de welput van het oorspronkelijke geboortehuis. Al deze sporen hebben een plaats gekregen in Vincent’s Asylum, een door de kunstenaar ontworpen paviljoen waarin Van Goghs sporen bewaard en gepresenteerd worden met bijbehorende verhalen die Van Goghs erfgoed in een nieuw bijzonder perspectief plaatsen.

Na zijn vertrek uit Zundert heeft Vincent gezworven door Nederland, Engeland, België en Frankrijk. Hij raakte ontheemd en heeft nooit meer een eigen ‘thuis’ gevonden. Daarom besloot Loek Grootjans als kunstproject een asiel voor hem te ontwerpen.